Onderdelen

Hier geef ik een korte omschrijving van een aantal wedstrijd onderdelen.

In hand onderdelen

Horsemanship at halter
Het doel is dat je paard netjes verzorgd, ontspannen en gefocust naast je het pattern meeloopt.
Ergens in de pattern krijg je een ‘inspectie’ van de jury die dan een rondje om je paard loopt, hier wordt dan onder andere gekeken naar de bouw van het paard.

In hand trail
Ook hier wordt verwacht dat je paard de gehele pattern ontspannen en geconcentreerd met je meeloopt. Dit is hetzelfde als bij horsemanship at halter. Maar hier wordt het wel een tandje lastiger gemaakt door misschien wel een brug, hek of balken waar je wel overheen moet of een side-pass en misschien wel een L achteruit.
In tegenstelling tot horsemanship at halter word hier niet gekeken naar de bouw van het paard.

Rijdende onderdelen

Trail
Bij de trail krijg je een pattern (proef) die je moet rijden, dan kan je alles verwachten van vlaggen verplaatsen tot over zeil heen stappen. Er wordt veel behendigheid van je paard gevraagd door korte bochten en allerlei manoeuvres die gevraagd kunnen worden.
Ook kan worden gevraagd door een hek te openen en weer te sluiten en over een brug heen stappen.

Western horesemanship
Bij dit onderdeel wordt voornamelijk gekeken naar de houding en hulpen van de ruiter.
Er wordt van tevoren een pattern uitgeschreven, daarop staat bij welke pion wat uitgevoerd moet worden. Als alle deelnemers zijn geweest wordt er nog railwork gedaan, dan komen alle deelnemers in de bak voor het pleasure gedeelte.

Pleasure
Met dit onderdeel rij je met meerdere ruiters in de bak op de hoefslag, inhalen mag gewoon, de jury staat in het midden van de bak en geeft met een klein seintje aan de omroeper welke gang hij/zij wil zien.
De jury let op de constante gang van het paard, de houding van de ruiter en de overgangen.